Torsdagens tips: sommartid

Även om vädret inte har varit jätteskönt denna sommar, är det fortfarande många hästar som går på bete för en fin sommarvila. Det känns alltid så härligt när hästarna får ha det roligt i hagen och vilar, precis som vi människor tycker om. Men vad händer faktiskt när hästen inte tränas? Hur utfodrar du din häst, och vad är det bästa sättet att sätta igång hästen igen efter betet? Här kommer några tips!

Vad som händer i kroppen

Hästar har en mycket bättre och mer naturlig atletisk förmåga än människor, och vältränade hästar kan behålla sin kondition upp till 6 veckor utan träning. Det finns flera vetenskapliga studier om hur hästens kropp reagerar under en viloperiod, som också kallas 'avträning’, eller 'detraining' på engelska. Det finns tre olika värden som är viktiga för att bedöma hästens kondition:

  • VO₂max: hästens syreupptagning under maximalt arbete

  • Arbetspuls: hästens puls när den arbetas

  • Muskelfunktion: muskelfibrer och användning av syre

VO₂max minskar redan efter 2-6 veckors vilotid. Det verkar som hästar som har fått en längre träningsperiod, och därmed har bättre kondition, behåller VO₂max längre än de hästar som var mindre vältränade. Hjärtfunktionen förändras efter cirka 4 veckor, och det finns många olika faktorer som påverkar hästens arbetspuls. Hästarna behåller sina muskler under en lång tid även när de vilar. Det tar cirka 10-12 veckor innan muskelfibrerna börjar förändras och effektiviteten blir sämre. Generellt kan man säga att hästar kan vila i cirka 6 veckor innan deras kondition försämras.


Utfodring under betestiden

Många tror att hästen får allt näring när de går på bete, men gräset i Sverige saknar oftast flera näringsämnen, så det är viktigt att tillsätta dem även när hästen inte tränas. Där det oftast finns tillräckligt med energi och protein i betet, räcker det med en enkel vit/min pellet som de flesta fodermärken säljer. Två mineraler som alltid saknas i svensk jord är natrium (salt) och selen. Om hästen går på ett fattigt bete, till exempel en skogshage, eller om den behöver gå upp i hull, kanske att de behöver ett kraftigare foder för att behålla sin hull. Det är viktigt att inte ge hästen för mycket spannmål när de går på bete, eftersom det ökar risken för korsförlamning när hästen äter samma kost utan att träna.

Igångsättning efter bete

Hur du sätter igång din häst igen beror på hur långt tid den har gått på bete och hur hästens hull och kondition är. En tumregel är att för varje månad hästen har vilat, behöver du en vecka för att bygga upp hästen igen. Till exempel, om hästen har gått på bete i 2 månader, tar det 2 veckor där du mest skrittar och förbereder hästen för arbete igen. Efter cirka 2 veckor börjar hästen komma tillbaka i form, och då kan du fortsätta träningen igen.


Några hästar kan bli väldigt pigga och glada för att jobba igen, så det är viktigt att inte ge för mycket spannmål i början. Kom ihåg att du alltid ska utfodra hästen baserat på det arbete den gör NU, och inte det arbetet den kanske kommer att göra om tre veckor, annars riskerar du att överfodra din häst. För att ha bra koll på hur hästen utvecklar och reagerar på igångsättningen kan du köra ett konditionstest.


Vad gör du med din häst under sommartiden? Får den några veckor semester, eller tränar du på hela sommaren?

Previous
Previous

Mångsidig träning: backträning

Next
Next

Från travhäst till distanshäst #002